Όταν το μωρό παίρνει όλη την ποσότητα της κρέμας, φρούτων ή σούπας, δεν χρειάζεται πια να συμπληρώνετε με γάλα, (θυμηθείτε να του δίνετε νερό).
Από τον 5ο μήνα γίνεται η έναρξη χορήγησης, των στερεών τροφών, με την εξής σειρά:
1η μέρα: Ένα τέταρτο μπανάνας με λίγο νερό.
2η μέρα: Μισή μπανάνα με λίγο νερό.
3η μέρα: Ένα τέταρτο μπανάνας + ένα τέταρτο αχλαδιού με λίγο νερό.
4η μέρα: Μισή μπανάνα + μισό αχλάδι με λίγο νερό.
5η μέρα: Ένα τέταρτο μπανάνας + ένα τέταρτο αχλαδιού + ένα τέταρτο μήλου με λίγο νερό
6η μέρα: Μισή μπανάνα + μισό αχλάδι + μισό μήλο με λίγο νερό.
Επόμενες 7 με 10 μέρες: Μισή μπανάνα + μισό αχλάδι + μισό μήλο με λίγο νερό και διακόπτουμε το γάλα στο γεύμα αυτό.
Κατόπιν προτιμάμε φρούτα εποχής. Για παράδειγμα αφαιρούμε το μήλο και προσθέτουμε πεπόνι κ.ο.κ).
Πρώτες τρεις μέρες: Βράζουμε μαζί πατάτα, κολοκύθι και καρότο. Στην συνέχεια τα αλέθουμε και βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας ωμό ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι.
Από την τέταρτη μέρα: Προσθέτουμε μοσχάρι (προτιμάμε το ποντίκι, περίπου 70gr) και κατόπιν το μωρό τρώει καθημερινά κρέας.
Μία εβδομάδα μετά: Βάζουμε και κοτόπουλο (στήθος) και το μωρό τρώει 4 ημέρες μοσχάρι και 3 κοτόπουλο.
Από λαχανικά μπορούμε να προσθέσουμε μετά από 7-10 ημέρες μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο και παντζάρι.
Φαγητό μπορούμε να φτιάχνουμε για δύο ημέρες (της ίδιας ημέρας και της επόμενης - της επόμενης δεν το αλέθουμε και το συντηρούμε στο ψυγείο).
Όπως και στο δεκατιανό έτσι και εδώ όταν το μωρό τρώει >100-150gr φαγητό σταματάει το γάλα και στο γεύμα αυτό.
Στον 6ο μήνα προσθέτουμε το μεσημεριανό γεύμα του μωρού, που αποτελείται από την κρεατοχορτόσουπα.
Η κρεατοχορτόσουπα φτιάχνεται ως εξής:
Υλικά: 1 μικρή πατάτα, 1 μικρό καρότο, 1 κολοκύθι, (μετά από 7 μέρες προσθέτουμε 70-80γρ βρασμένο κρέας μοσχάρι, κατσικάκι ή αρνάκι).
Παρασκευή: Βράζετε σε μισό λίτρο νερό, για 30 περίπου λεπτά, τα χορταρικά. Όταν έχουν βράσει καλά, τα λειώνουμε στο mixer, με λίγο από το ζωμό τους, αφού έχουμε προσθέσει 1-2 κουταλάκια ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Αλάτι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε, γιατί το κρέας και τα λαχανικά περιέχουν την ποσότητα αλατιού που είναι απαραίτητη για το μωρό. Άλλα λαχανικά που μπορούμε να προσθέσουμε είναι 1-2 πράσινα φασολάκια, λίγο σέλινο, λίγο κρεμμύδι, λίγο χυμό τομάτας.
Τη δίνετε σταδιακά, δύο, πέντε, δέκα κουταλάκια κ.ο.κ., Τις πρώτες μέρες συμπληρώνεται με γάλα. Μετά από 7 μέρες προσθέτετε και ένα μικρό κομμάτι μοσχάρι βρασμένο, (70 -80 γραμμάρια), (μπορείτε να ζητήσετε από το κρεοπώλη σας, να χωρίσει 1 κιλό κρέας σε 12 μερίδες). Τις επόμενες βδομάδες το μοσχάρι εναλλάσσεται με κοτόπουλο, αρνί, κατσίκι.
Στον 6ο μήνα, εφόσον το μωρό θηλάζει, συνεχίζουμε το θηλασμό πρωί – βράδυ.
Σε περίπτωση που το μωρό πίνει ξένο, τροποποιημένο γάλα, αντικαθιστούμε το γάλα 1ου εξαμήνου, (Νο 1) με γάλα 2ου εξαμήνου (Νο 2), ένα γάλα φτιαγμένο ειδικά για να καλύπτει τις ανάγκες του μωρού που μεγαλώνει.
Η αναλογία νερού - σκόνης γάλατος συνεχίζει να είναι 1 κοφτή μεζούρα σκόνη ανά 30 ml νερό.
Αρχίζουμε με μισό κουταλάκι κρόκου και σιγά - σιγά δίνουμε ολόκληρο τον κρόκο (τρείς κρόκους την εβδομάδα)
Από τον 8ο μήνα μπορείτε να δίνετε στο μωρό σας, την σκληρή επιφάνεια του ψωμιού, την κόρα για να ‘μάθει’ να καταπίνει σωστά. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε, είναι να μην ‘μπουκώνεται’, μην φοβάστε δεν πνίγεται.
Επίσης ξεκινήστε να του δίνεται γεύσεις, από τα δικό σας φαγητά. Μπορείτε, να λιώνετε με το πιρούνι, διάφορες δικές σας τροφές, για να μαθαίνει και στις γεύσεις του σπιτιού σας.
Μετά το χρόνο παρ’ όλο που το διαιτολόγιο είναι ποικίλο, το γάλα εξακολουθεί να παραμένει απαραίτητο συμπλήρωμα του καθημερινού διαιτολογίου γιατί περιέχει ασβέστιο.
Πρακτικά το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι η μοναδική τροφή του ανθρώπου που παρέχει ασβέστιο απορροφήσιμο. Οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο καλύπτονται στο παιδί με 3 ποτήρια γάλα ή ισοδύναμη ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ένα ποτήρι γάλα (200 γρ.) ισοδυναμεί σε ότι αφορά στην περιεκτικότητα σε ασβέστιο με : 30 γρ. σκληρό τυρί (κασέρι, γραβιέρα) ή 50 γρ. ημίσκληρο τυρί (ελβετικό) ή 300 γρ. μαλακό τυρί (φέτα) ή 180 γρ. παγωτό.