Μητρικός Θηλασμός

Το μητρικό γάλα είναι η πλέον κατάλληλη τροφή για τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους. Το γάλα της γυναίκας, όπως και το γάλα κάθε θηλαστικού, έχει σύσταση απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του είδους, εξασφαλίζοντας την άριστη αύξηση και διάπλαση του βρέφους. Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού ( προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, προστασία από αλλεργικά νοσήματα, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενδυνάμωση του συναισθηματικού δεσμού μητέρας- παιδιού) είναι μοναδικά.
Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Εμπεριστατωμένες πολυάριθμες μελέτες υπερτονίζουν τα οφέλη του μητρικού θηλασμού τόσο διατροφικά όσο και ψυχολογικά, αναπτυξιακά, κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά.
  • Προσφέρει κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών του βρέφους, λαμβάνοντας τροφή αλλά και τρυφερότητα, στοργή και ασφάλεια. Η επαφή αυτή αυξάνει το δεσμό μητέρας και βρέφους.

  • Μειώνει κατά περίπου 50% τις πιθανότητες του Συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου(Sudden Infant Death Syndrome).

  • 'Εχει συσχετισθεί με χαμηλή συχνότητα λοιμώξεων γαστρεντερικού, αναπνευστικού και οξείας μέσης ωτίτιδας στα βρέφη, όπως και πιο σοβαρών λοιμώξεων όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα.

  • Κατά την παιδική ηλικία δρα ανασταλτικά σε ασθματική βρογχίτιδα, κοιλιοκάκη, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και παιδικό καρκίνο.

  • Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών-τροφικών, ατοπικής δερματίτιδας(έκζεμα)- στα παιδιά.
  • Κατά την ενήλικο ζωή έχει συσχετισθεί με μικρότερο δείκτη μάζας σώματος, δηλαδή μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας, μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και υπερχοληστερολαιμίας.
  • Τα πρόωρα βρέφη προστατεύονται από νεκρωτική εντεροκολίτιδα.
Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν άμεσες και απώτερες ωφέλειες.
  • Άμεσες : Αναρρώνουν πιο γρήγορα από τον τοκετό, καθώς η ορμόνη που παράγεται κατά τον θηλασμό προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα, μειώνοντας ετσι την πιθανότητα αιμορραγίας και επιτρέποντας στη μήτρα να συρρικνωθεί γρηγορότερα. Παράλληλα η έμμηνος ρύση καθυστερεί να επανέλθει για αρκετούς μήνες μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας. Η μητέρα καταναλώνει πολλές θερμίδες ημερησίως και έτσι μπορεί να χάσει ευκολότερα τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης.

  • Απώτερες : Μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνο του μαστού, καρκίνο ωοθηκών, οστεοπόρωσης, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας και καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις οικονομικές ωφέλειες του θηλασμού τόσο για την ίδια την οικογένεια όσο και για την κοινωνία-έχει υπολογιστεί ότι θηλασμός για περισσότερο από 3 μήνες μπορεί να ελαττώσει τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κατά 20% σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν έχουν θηλάσει ποτέ.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) συστήνει τον μητρικό θηλασμό ως ιδανική και πλήρη διατροφή του βρέφους για τους πρώτους 6μήνες ζωής, κατόπιν να συνεχίζεται τουλάχιστον για 12 μήνες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μητρικό θηλασμό για τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής.

Δείτε αν το φάρμακο που πρέπει να πάρετε είναι συμβατό με το θηλασμό.

www.e-lactancia.org

τα 10 Βήματα της UNICEF για επιτυχή Μητρικό Θηλασμό

κατεβάστε το κείμενο

Διατροφή θηλάζουσας μητέρας με αλλεργία στο γάλα

Αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, πράσινα λαχανικά, πατάτα, καρότο, κολοκύθι, όσπρια, ρύζι, ψωμί, δημητριακά, μήλο, αχλάδι, μπανάνα.

1g ασβέστιο ημερησίως

(calcioral chw. Tab.500mg x 2)

Γάλα, γαλακτοκομικά, αυγό, ψάρι, θαλασσινά, χοιρινό, κατσίκι, ντομάτα, πορτοκάλι, ξηροί καρποί, κόκκινο κρασί, σοκολάτα.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ¨Αναφαίρετο δικαίωμα του βρέφους και της μητέρας¨

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.